PROEF 't BUITENLEVEN
op landgoed Den Treek-Henschoten
Reserveren aanmelden nieuws

Nico enMaaike

Na zijn studie in Utrecht kocht Nico in 1997 een oude boerderij op landgoed Den Treek-Henschoten, een familielandgoed waar hij van zijn moeder wat aandelen in had gekregen. Naar eigen creatief inzicht begon Nico aan de verbouwing. Vanaf 2003 kwam Maaike hem helpen.

"Samen bouwden we verder aan onze droom: een mooie plek buiten met vrij uitzicht, waar we een gezin konden stichten. De kinderen Pim en Edwina werden in 2005 en 2007 geboren. De voltallige verbouwing heeft tot 2018 geduurd."

Nico komt uit Twente en is 48 jaar. Maaike komt uit Den Haag en is 47 jaar. "Vanaf 2003 zijn wij samen de trotse eigenaars van ontwerpstudio Eye & Image, die in 1999 door Maaike werd opgericht. Samen leven en samen werken, inmiddels weten we niet beter. We zijn volledig op elkaar ingespeeld geraakt."

"Omdat we zo genieten van onze plek hier en volop ruimte over hebben om dit genoegen met anderen te delen, hebben we in 2017 besloten om een stuk van het huis (de oude boerderij met de Deel) te transformeren naar een Bed and Breakfast."

"Toen het landgoed als grondeigenaar en de gemeente  instemde met onze plannen, konden we van start met opnieuw een grondige verbouwing."

"We hopen dat onze gasten net zo van deze unieke locatie en van het landgoed genieten als wij. Gastvrijheid is onze mentaliteit. Onze jarenlange ervaring als zelfstandig ondernemers en als ontwerpers hebben we ingezet om van Bed and Breakfast Schutterhoef een fijne plek te maken waar mensen tot rust kunnen komen en waar zij zich thuis voelen."

"Het gebied waar onze boerderij staat, heet Schutterhoef. Deze benaming dateert al uit de vroege 18e eeuw. Hier heeft ooit een herberg (een hoeve) gestaan waar de boeren uit de wijde omgeving hun vee konden schutten voor de nacht, voordat zij de volgende dag naar de regionale veemarkt in Amersfoort vertrokken om hun levende have daar te verkopen. Een mooi stuk geschiedenis waar we graag op onze eigen manier gevolg aan geven."

Historie van het landgoed

Op de overgang van de Utrechtse Heuvelrug naar de Gelderse Vallei ligt landgoed Den Treek - Henschoten. Dit uitgestrekte gebied met bossen, natuur, landbouw en heide beslaat bijna 2200 hectaren en grenst aan vijf gemeenten: Amersfoort, Leusden, Woudenberg, Utrechtse Heuvelrug en Zeist. Landgoed Den Treek-Henschoten N.V. is het grootste familielandgoed van Nederland. De aandeelhouders van Den Treek-Henschoten zijn allen nazaten van de stichter van het landgoed, Willem Hendrik de Beaufort. In 1807 kocht hij de buitenplaats Den Treek met omliggende bossen en landerijen. Hier stichtte hij het landgoed Den Treek als bosbouwbedrijf. De buitenplaats was zijn woonhuis.

Zijn zoon Arnoud Jan de Beaufort trouwde met Anna Aleida Stoop. Via dit huwelijk kwam landgoed Henschoten in de familie. 

Deze historie heeft een grote groep nazaten samengebracht als mede-eigenaren van dit unieke familielandgoed. Een kleine groep eigenaren woont op het landgoed. Nico, Maaike en hun kinderen behoren tot deze groep.

Het familielandgoed is gerangschikt onder de Natuurschoonwet en is ondergebracht in een naamloze vennootschap. In de statuten van de vennootschap staat onder meer dat het landgoed duurzaam in stand moet worden gehouden voor toekomstige generaties. Hiermee is het behoud van dit prachtige gebied op lange termijn veiliggesteld voor de toekomst. Een groot deel van de jaarlijkse opbrengsten vloeien terug in het onderhoud en in de (natuur)ontwikkeling van het landgoed. Onderstaand een impressie van het landgoed.

Meer lezen